Blog

NAJBOLJŠE PRAKSE E-NOVIC

Posted by Vanja Žižić on Feb 24, 2021 11:24:05 AM

Pri pošiljanju e-novic, sta najbolj pomembni 2 stvari:

  1. Jasno komunicirajte sporočilo (kratki stavki, enak ton komunikacije, poenotite CTA-je)
  2. Ustvarite konsistentno izkušnjo (e-novice so le en del komunikacije, ki jo imate z vašimi strankami)

e-news-HSTAMAN

Kako komunicirati jasno in konsistentno prek e-novic?

  • Zastavite si en cilj (prijava na e-novice, angažma, izpolnjen obrazec za ponudbo ipd.)
  • Personaliziratje vsebino, ko je potrebno
  • Uporabljajte akcijsko retoriko, ki vabi k neposredni odzivnosti
  • Besedilo naj bo preprosto in naj bo cilj – ANGAŽIRATI OBČINSTVO, da nadaljnje informacije preveri na spletni strani, prek CTA-ja, hyperlinkov ipd (email naj ne bo zadnja destinacija, kjer se bodo prejemniki ustavili, ampak samo kanal, ki jih obvešča, sporoča najbolj BISTVENE informacije). Uporabljajte vizualne namige, ki informacije sporočajo hitro in učinkovito.
  • Uporabite kratke a udarne naslove, skrajšajte dolžino besedilo, saj s tem omogočate bralcu lažje razumevanje vašega sporočila.
  • Enovica naj bo videti, kot da gre za sporočilo, ki ga je ustvaril človek* zato naj ne vsebije prevelike količne besedila, ki je zgolj kopija kataloga, sicer je videti, kot da je sporočilo »generično« in ni bilo namenjeno osebi, ki ji je bila poslana.

*Človeško = naj bo preprosto. Pri branju novic porabimo povprečno manj kot 1 minuto/sporočilo, v tem času moramo ujeti njihovo pozornost

 

Na kaj je potrebno biti pozoren pri ustvarjanju konsistentne izkušnje ?

  1. Template je pomemben: naj bo jasno, o kateri znamki komunicirajte (uporabljajte enak template, header, footer, , look &feel naj bosta enaka, uporabljajte enak ton komunikacije, »jezik«)
  2. CTA-ji naj bodo Večji kot preostali del besedila in naj bo izpostavljen z dovolj belega prostora okoli, da ga bodo zaznali kot gumb.
  3. Napravo in email client, kjer odpirajo poslane emaile. Email clienti renderirajo poslane emaile na različen način, zato je pomembno, da preverite, na kakšen način se prikazujejo (V Hubspotu jih je mogoče preveriti pred vsakim pošiljanjem).
  4. Vedno omogočite možnost, da se email naloži tudi v browserju (spletni predogled emaila), saj si na ta način večate možnost open rate-a.
  5. Pazite na normo širine in dolžine emaila:

ŠIRINA: 600 pixlov

DOLŽINA*: med 75 do 175 besedami

*Krajše, ko bo sporočilo, več bo možnosti, da se občinstvo pozitivno odzove nanj

  1. Mobilna odzivnost templatov je ključna!
  2. Velikost fotografij je pomembna, zato bodite pri pripravi e-novic pozorni na njihovo velikost. V Hubspotu naj Fotografije naj ne presegajo velikosti 1 GB in če imate izbiro, uporabljajte ležeči format fotografij, ki zasedejo manj prostora. 
  3. Upoštevajte report poslanega emaila, ki vam jih software nudi in temu prilagajajte tudi vsebino

KAKŠNI SO IDELANI SCENARIJI PRI PISANJU E-NOVIC

  • NASLOV: Idealna dolžina vrstice predmeta je med 28 in 50 znaki.
  • PREVIEW: Idealna dolžina preview besedila je med 40 in 100 znaki.
  • BESEDILO: Idealna dolžina besedila je med 75 in 125 besedami!*

 

*Morda se vam bo zdelo, da 125 besed ni dovolj, da v celoti prenesete tržno sporočilo, toda dejstvo ostaja: kratko in jasno sporočilo, hitreje prenese informacijo in ima boljšo open rate. Pri tem pa je seveda ključnega pomena, da ga smiselno razdelite tudi s podnaslovi in alinejami.

 

ZANIMIVOSTI:

Pri pošiljanju e-novi velja nenapisano pravilo, če ne pride do težav z renderiranjem sporočila v Outlooku, obstaja zelo majhna verjetnost, da jih ostali email klienti ne bi uspeli renderirati.

GMAIL lahko prevelika e-poštna sporočila odreže, če so ta večja od 102 KB, zato ob morebitnih slabih rezultatih preverite, če ste upoštevali vse dobre prakse.

 

Topics: email marketing