Blog

Kako lahko z marketinško avtomatizacijo izboljšamo pridobivanje kakovostnih potencialnih strank?

Posted by Lučka Sinčič on Mar 6, 2023 11:40:10 AM
Lučka Sinčič

Kaj je za vas bolj pomembno? Pridobiti veliko število potencialnih strank ali pridobiti kakovostne potencialnih strank? Nekateri marketingaši verjamejo, da je uspeh v prvi opciji, medtem ko se drugi raje osredotočajo na drugo. V tej objavi bomo raziskali razliko med kvaliteto in kvantiteto kontaktov in kako nam orodja za avtomatizacijo lahko pomagajo pri pridobivanju kvalitetnih kontaktov s pomočjo strategije vhodnega marketinga.

MA_05

Je vsak kontakt (dovolj) dober kontakt?

Morda si mislite ali vaše podjetje celo posluje na način: “Čudovito! Poglejte vse te pridobljene kontakte! Hitro jih predajmo prodajni ekipi.” To sicer res lahko storite, a je velika verjetnost, da do zaključka nakupa ne bo prišlo, saj kontakt za to še ni pripravljen. Prodajna ekipa se bo tako ukvarjala z velikim številom kontaktov, na katere pa lahko naredi celo kontra učinek. Ste kdaj prenesli e-knjigo in že naslednji dan prejeli klic zagretega prodajnika, ki je v vas vzbudil neprijeten občutek? Zapomnite si, da vsak kontakt (še) ni pripravljen na klic prodajne ekipe. Vzpostaviti želite sistem, ki bo razvrstil ‘vroče’ potencialne stranke od tistih, ki so šele v začetni fazi in se z vašim produktom/storitvijo šele spoznavajo.

Količina ali kakovost potencialnih strank: v čem je razlika?

Glavna razlika med količinskimi in kakovostnimi potencialnimi strankami je njihov potencial konverzije. Z večjim kampanjami pogosto zajamemo širše občinstvo, ki sicer navadno ustvarijo veliko število potencialnih kontaktov, a je malo verjetno, da bodo temu sledile konverzije. V nasprotju s tem se bodo kakovostne potencialne stranke bolj verjetno spremenile v stranke, ker so že pokazale zanimanje za vaš izdelek ali storitev. Te potencialne stranke se običajno ustvarijo s strategijami vhodnega marketinga, kot je ustvarjanje vsebinske ponudbe, ki pritegne vaše ciljno občinstvo in jih spodbudi k sodelovanju z vašo blagovno znamko.

Vaše stranke vam prinašajo poslovno rast. Za rast pa potrebujete kakovostne potencialne stranke, ki so prave za strategijo vaše organizacije.

 Vhodni marketing in pridobivanje kakovostnih potencialnih strank

Pri vhodnem marketingu gre za privabljanje potencialnih strank z vsebino, ki je informativna, naslavlja izzive vaših ciljnih person in jih navdušuje. Z zagotavljanjem vsebine, ki govori neposredno o potrebah in interesih vaših person, lahko privabite visokokakovostne potencialne stranke, za katere je večja verjetnost, da se bodo spremenile v stranke.

inbound_naslovna_Taman

Ena najučinkovitejših strategij vhodnega marketinga za ustvarjanje kakovostnih potencialnih strank je vsebinski marketing. Z ustvarjanjem dragocene vsebine, kot so blogi, e-knjige, spletni seminarji, lahko ciljnemu občinstvu zagotovite informacije, ki jih potrebujejo za sprejemanje premišljenih odločitev o vašem izdelku ali storitvi. To pomaga graditi zaupanje in verodostojnost pri vaši publiki, kar lahko vodi do povečanja konverzij.

 Z marketinško avtomatizacijo do bolj kakovostnih potencialnih strank

Medtem ko je vhodni marketing lahko zelo učinkovit za ustvarjanje kakovostnih potencialnih strank, lahko zahteva tudi veliko časa in virov. “Skrivno orožje” se skriva v marketinški avtomatizaciji, ki je lahko vaše najboljše orodje za pridobivanje kakovostnih potencialnih strank. Pomaga vam avtomatizirati številne ponavljajoče se naloge, prihrani vaš čas in vire, tako da se lahko vi osredotočate na ustvarjanje kakovostnih vsebin in komunikacijo z vašimi strankami.

 

Glede na tehnološki napredek se moramo vprašati ali so naši marketinška vlaganja in trud skladna s standardi ali je čas, da nadgradimo obstoječe?

 

Orodja za marketinško avtomatizacijo so lahko tudi zelo učinkovita za ustvarjanje kakovostnih potencialnih strank. Ta orodja uporabljajo analizo podatkov in umetno inteligenco za prepoznavanje in ciljanje na najbolj obetavne potencialne stranke na podlagi njihovega vedenja in interesov. To vam lahko pomaga določiti prednostna prizadevanja za ozaveščanje in osredotočenost na potencialne stranke, ki se bodo najverjetneje spremenile v stranke.

Najbolj pogosti načini/prakse, kjer vam lahko pomaga marketinška avtomatizacija 

1. Personalizirane e-mail kampanje.

Platforme za avtomatizacijo lahko vašemu podjetju pomagajo pri pošiljanju targetiranih personaliziranih e-mailov vašim potencialnim strankam. Ustvarite lahko serijo e-mailov, ki so poslani v časovnem obdobju, ki ga jasno določite ter specifičnem cilju, ki ga imate.

2. Optimizacija pristajalnih strani.

Marketinška avtomatizacija lahko podjetju pomaga ustvariti in optimizirati pristajalne strani za pridobivanje potencialnih strank. Kreirate lahko A/B testiranje pristajalnih strani in iz prve roke vidite, katera pristajalna stran je boljše opravila nalogo za doseganje vašega cilja.

3. Lead scoring.

Premišljeno in taktično zasnovan lead score olajša razvrščanje leadov - pridobljenih kontaktov na to kako daleč v nakupnem lijaku so: torej kateri leadi so primerni za klic, katere pa je potrebno še ‘ogrevati’ v marketinškem lijaku z dodatnimi vsebinami. Vsakemu kontaktu, ki na primer na spletni strani in izvede neko aktivnost, pripišemo določeno število točk. Cilj je avtomatsko prepoznati najbolj zagrete leade in jih v pravem trenutku na primeren način nagovoriti.

4. Avtomatizacija na družbenih omrežjih.

Avtomatizacija, ki olajša delo na družbenih omrežjih je na primer načrtovanje objav in oglaševanje specifičnim ciljnim skupinam.

Zaključek

Sklenemo lahko, da je pridobivanje kakovostnih potencialnih strank pomembnejše od pridobivanja velikega števila potencialnih strank. Z ustvarjanjem vsebine, ki je v pomoč našim ciljnim personam, dobro časovno komunikacijo in premišljenimi kampanjami ter dobro postavljenimi taktikami marketinške avtomatizacije, lahko optimiziramo naš trud in s tem tudi izboljšamo kakovost potencialnih strank. Preko marketinške avtomatizacije boste dobili tudi bolj globok vpogled v celotno sliko obnašanja vaše potencialne stranke in s tem priložnost, da svoje aktivnosti še nadgradite.

Topics: avtomatizacija, inbound kampanja, nove potencialne stranke, lead generation